Ervaringen Blogs Contact
23 feb 2020

Elk mensenleven kent zijn eigen uitdagingen, van klein tot groot. Iedereen heeft het wel eens moeilijk. En regelmatig voelen we ons niet fantastisch. Als mens hebben we echter de neiging om te doen alsof dit niet zo is. Zo krijgen we als kind al te horen dat we ‘de vuile was niet moeten buitenhangen’. Of willen we het doen lijken alsof er helemaal geen vuile was is. Kijk maar op Social Media. Daar laten we vooral zien hoe geweldig het met ons gaat. We doen of denken van alles om ons beter te voelen. Zo zeggen we bijvoorbeeld ”je moet door”, “doe maar wat leuks”, of “ach, er bestaan ergere dingen”. Maar ondertussen blijft die vuile was liggen en gaan we andere dingen doen. En vervolgens komt het vuil op een andere manier, of op een later moment toch naar buiten. We raken dan bijvoorbeeld iets teveel gehecht aan eten of alcohol. Of we hebben een kort lontje en voelen ons somber. 

Als we durven kijken naar onze vuile was en deze ook doen, kunnen gebeurtenissen worden verwerkt en opgeruimd. Dat is van tijd tot tijd nodig om weer vrolijk verder te kunnen. Wat hierbij helpt is om de vuile was te delen. Eerlijk zijn over hoe het écht met je gaat en elkaar steunen als het minder goed gaat. Dit zorgt bovendien voor verbinding. En dat is weer goed voor onze relaties. En onze kinderen leren dan van ons dat moeilijke gevoelens bij het leven horen, hoe ze hiermee kunnen omgaan én dat ze er niet alleen voor staan! 

Kortom, trek niet telkens iets nieuws aan, maar doe die vuile was. Dan wordt die schoon, ook die van je kinderen. Want alles wat jij nu opruimt, hoeven je kinderen niet op te ruimen. Vind je dit moeilijk, maar wel belangrijk? Ik begeleid je hier graag bij. 

Neem contact op.