Ervaringen Blogs Contact
27 mrt 2021

Regelmatig kom ik mensen tegen die geleerd hebben om door te zetten en daar trots op zijn. Ook ik herken de boodschap uit mijn jeugd: “hard werken en doorgaan”. Ook als het pijn doet of als het niet meezit. Het is inderdaad een goede eigenschap, doorzettingsvermogen. Je niet laten kisten en je doelen blijven nastreven, wat er ook gebeurt. Het kan je ver brengen. En waarschijnlijk heb je er ook al veel door bereikt. Bovendien kan het je een goed gevoel geven om ergens tegenaan te gaan en achteraf te kunnen zeggen: “zo, die klus heb ik mooi geklaard”.

Maar….Je kunt doorschieten in je kwaliteit. Een doorgeschoten kwaliteit is een valkuil. Als je doorschiet in doorzettingsvermogen kan dat bijvoorbeeld uitmonden in grenzeloosheid. Of verbetenheid. Je kunt jezelf kwijtraken in waar je mee bezig bent. En voor je het weet raak je steeds verder van huis. Met alle gevolgen van dien. Want jarenlang in je valkuil rondlopen kan leiden tot overspannenheid, depressie of lichamelijke klachten.

Het helpt om je hiervan bewust te worden. Dan kun je signaleren wanneer je vlakbij je valkuil komt en kun je voorkomen dat je er in valt. Maar dat is niet altijd genoeg. Bovendien vraagt dit van je dat je altijd alert moet blijven en na moet blijven denken bij alles wat je doet.

Laten we eens wat dieper ingaan op jouw doorzettingsvermogen. Wat gebeurt er als jouw doorzettingsvermogen niet meer zo ontspannen aanvoelt? Als je niet meer kunt stoppen en door moét? Vaak ligt daar een diepere overtuiging onder. Zoals: ‘als ik niks doe, ben ik lui’, of ‘alleen met hard werken en doorgaan kun je iets bereiken’. Kijk eens kritisch naar deze overtuiging en vraag jezelf af of deze overtuiging echt waar is en of deze overtuiging jou helpt. Als het antwoord ‘nee’ is, doe je er verstandig aan om deze overtuiging te veranderen.

Het kan zijn dat een andere overtuiging jou beter dient, zoals: “niets doen op z’n tijd is gezond, want dan geef ik mijn lichaam en geest de ruimte om te herstellen van de inspanning die ik geleverd heb. Zo kan ik met energie en plezier bezig blijven”. Wat zou het voor jouw dagelijkse leven betekenen als je hier in gelooft? Zou je dit willen?

En zo kun je tot de conclusie komen dat doorzettingsvermogen niet altijd iets is om trots op te zijn en dat luiheid op z’n tijd je wel eens veel verder zou kunnen brengen.